niedziela, 28 lutego 2016

Princessima

Kto lubi kokos i ciasta z jego udziałem? Ja na pewno! Delikatne i te bardziej słodsze. Taka właśnie jest Princessima - biała dama. Znakomite ciasto na bazie wafelków z białą czekoladą lub wafelków princessa. Do tego prażone wiórki kokosowe ... Całości dodaje ostrzejszy smak nasączenie biszkoptu likierem kokosowym. Z pewnością zaskoczycie tym wypiekiem swoich gości. Spotkałam się już z wieloma przepisami na Princessę, każdy inny, wyborny i jedyny w swoim rodzaju. Dziś jednak polecam moją wersję!






Składniki na biszkopt:

- 4 duże jaja
- 1/3 szkl. cukru
-  1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1/2 szkl. mąki
- 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na ciasto kokosowe:
  - 5 białek
  - 2/3 szkl. cukru
  - 100g wiórków kokosowych
  - łyżka mąki ziemniaczanej + szczypta proszku do pieczenia
  - 150 g wafelków przekładanych białą czekoladą (lub 3 wafelki typu princessa po 48 g każdy)

Składniki na krem waniliowy: 

- 2 szkl. mleka
- 5 żółtek
- laska wanilii  
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej  
- 1/4 szkl. cukru - pół tabliczki białej czekolady  
- 4 łyżki likieru kokosowego
- 210 g dobrego masła

Dodatkowo:

- 50 g wiórków kokosowych
- likier kokosowy do nasączenia
- 2 wafelki z białą czekoladą

Biszkopt: Z podanych składników upiec biszkopt. Po przestudzeniu delikatnie zdrapać górną skórkę i intensywnie nasączyć likierem kokosowym.

Ciasto kokosowe: Ubić białka ze szczyptą soli, dodawać stopniowo cukier i nadal ubijać na sztywno. Kokos wymieszać z mąką i proszkiem oraz pokrojonymi w drobną kostkę wafelkami, dodać do białek, mieszać ręcznie. Piec w temp 150 st. C przez ok. 30 min. Uwaga by nie przypalić! Po wystudzeniu nasączyć likierem z obu stron.

Krem: Żółtka zmiksować z mąkami oraz z 1/2 szkl. mleka - tak by nie było gródek-użyłam blendera. Resztę mleka zagotować z cukrem. Laskę wanilii przeciąć, wydrążyć nasionka dodać do mleka, skorupkę laski wrzucić również - gdy mleko zacznie się gotować wyjąć. Do gotującego się mleka małym strugiem wlewać mieszankę z żółtek cały czas mieszając, ugotować ja budyń. Zdjąć z palnika, dodać pokruszoną wcześniej czekoladę, wymieszać i przykryć folią spożywczą by nie powstał kożuch. Schłodzić. 50 g wiórków kokosowych zrumienić na patelni - najlepiej teflonowej bez użycia tłuszczów. Masło zmiksować, dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu. Następnie do całości dolać likier nie przerywając miksowania - schłodzić w lodówce.

Na nasączony biszkopt wyłożyć połowę kremu, posypać połową zrumienionego kokosu, następnie - placek kokosowy i pozostały krem. Oprószyć resztą kokosu i pokruszonymi wafelkami. Przed podaniem schłodzić - najlepiej całą noc.


3 komentarze:

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...